Bar molekularny

Wyjątkowa atrakcja do usługi bar cateringowej lub baru weselnego!

Sferyczny kawior, whisky w postaci pianki, martini jako galaretka, drinki w postaci wulkanu, lub fluorescencyjne napoje - dostarczają konsumentom nie tylko doznań smakowych, ale również zachwycą wizualnie.

Sferyfikacja, często nazywana kuleczkowaniem lub robieniem kawioru. W praktyce to nic innego, jak przygotowanie wybranego soku lub alkoholu, dodanie do niego alginianu sodowego, a następnie zanurzenie go w roztworze chlorku wapnia. W rezultacie otrzymuje się małe, galaretowate kulki o dowolnym smaku.

Kolejnym ciekawym pomysłem jest żelowanie. To dzięki niemu powstają przeróżne alkoholowe galaretki lub makarony z wina. A wszystkiemu winien agar, czyli wyciąg z alg, który po zmieszaniu z wybranym alkoholem i innymi składnikami, zastyga przy odpowiedniej temperaturze, tworząc m.in. makaron alkoholowy